Cercar

Inici -> L'arquitecte

L'arquitecte - Biografia

«El millor material d'obra que hi ha a l'illa i el més barat: la llum del Mediterrani

Francisco Mangado és un arquitecte de prestigi internacional, artista pròxim i modest, que admet obertament la validesa de les idees i les propostes dels altres. Un arquitecte compromès amb la seva obra, que fuig de les modes i defensa una arquitectura amb majúscules, integrada en l'espai i en el temps. Un home del nord enamorat de la llum del Mediterrani i de Mallorca, content que el projecte del Palau de Congressos de Palma li doni l'excusa per visitar assíduament l'illa.

Va néixer a Navarra el 1957, i va estudiar a l'Escola d'Arquitectura de Navarra, on es va llicenciar el 1981. Va rebre el premi al millor projecte de final de carrera i el segon premi nacional d'acabament d'estudis d'arquitectura.

Actualment, té l'estudi a Pamplona, i des de l'inici de la seva carrera professional ha combinat la docència amb el seu treball com a arquitecte. Des de 1982 és professor de Projectes a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Navarra; també imparteix classes a la School of Architecture del la Universitat de Texas, a la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard, a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya i en el Màster de Disseny Arquitectònic a la Universitat de Navarra.
Francisco Mangado ha rebut nombrosos premis i mencions. A més d'haver obtingut el premi FAD d'Arquitectura el 2004 per l'Auditori de Pamplona, se li han concedit, entre d'altres, la primera menció honorífica del primer Premi d'Urbanisme MOPU (1987) i la menció honorífica del jurat en el Premi Internacional d'Arquitectura Andrea Palladio (1991). Mangado també ha rebut prestigiosos premis fora d'Espanya, com el Premi d'Arquitectura Ciutat de Thiene el 1993, juntament amb una menció especial per un centre escolar a Mendillorri, a Lisboa, també el 1993.

Entre les seves obres més representatives hi ha la plaça Carlos III a Olite (Navarra), la plaça del barri històric d'Estella, el Club de Golf de Zuasti, el Palau de Congressos i Auditori de Navarra, el Centre d'Exposicions i Congressos de Palència, la plaça Felipe II de Madrid i el Museu Arqueològic de Vitòria.
L'obra de Mangado també està reconeguda a l'estranger. És el creador a Goa, l'Índia, d'un monestir, una església i un centre assistencial; al Japó ha construït la biblioteca Kansai-kan. A Europa destaquen la plaça Pey-Berland, a Bordeus (França), i el complex format per la plaça, el centre de cultura i l'església a Thiene (Itàlia).

www.fmangado.com

Data darrera modificació:1 d'octubre de 2013

 
© Palau de Congressos de Palma -  Carrer Felicià Fuster, 2. 07006 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971626900 | Of. comercial 971626910